چیستی کاغذ بالکی و کاربرد آن 

دانستنی های چاپ

محمد راد

محمد راد

19 آبان 1403

۲ دقیقه

کاغذ بالکی یا کاغذ کتاب

 

نبض نگارش کتاب و چاپ آن با کاغذ می‌تپد. کاغذ بالکی یکی از انواع کاغذهای جدید است که با داشتن وزن کمتر و ضخامت بیشتر نسبت به کاغذهای معمولی، در صنایع چاپ و نشر جایگاه ویژه‌ای دارد. این نوع کاغذ به دلیل ویژگی‌های خاص خود، همچون وزن سبک، حجم بالا و قدرت جذب مناسب جوهر، برای چاپ کتاب‌ها، مجلات و سایر محصولات چاپی بسیار مناسب است. انتخاب کاغذ با کیفیت و گرماژ مناسب موجب وضوح متن و تصاویر کتاب شده و مخاطب هدف را به خوبی جذب می‌کند. در ادامه مطلب در مورد چیستی کتاب بالکی بیشتر آشنا می‌شوید.

کاغذ بالکی چیست؟ 

کاغذ بالکی نوعی کاغذ سبک است که به آن کاغذ سوئدی و سبز هم گفته می‌شود برای چاپ کتاب مورد بهره برداری قرار می‌گیرد‌. بالکی کاغذی است که با فرآیند طبیعی و بدون استفاده از هیچ نوع ماده شیمیایی تولید می‌شود به همین دلیل دوست‌دار محیط زیست شناخته شده و به مرور زمان به چرخه طبیعت برمی‌گردد.

قطر کاغذ بالکی نسبت به کاغذهای معمولی بیشتر بوده و رنگ آن بیشتر به رنگ چوب نزدیک است و مانند کاغذهای معمولی موجب آزار چشم مخاطبان نمی‌شود. این کاغذها قطور اما بسیار سبک هستند، بنابراین برای تولید کتاب‌های قطور و کتاب‌هایی که تعداد صفحات کمی هستند، بهترین گزینه محسوب می‌شوند. زیرا در کتاب‌های قطور موجب کاهش وزن و در کتاب‌های سبک منجر به افزایش قطر کتاب می‌شوند.

جنس خمیر کاغذ بالکی

خمیر کاغذ بالکی به دو شکل مکانیکی و شیمیایی تولید می‌شود. در تهیه خمیر کاغذ بالک به روش شیمیایی، چوب را با مواد شیمیایی خاصی پخت می‌کنند تا دانه‌های گیاهی از  درون آن خارج شود. به این ترتیب خمیر به دست آمده، مقاوم‌ و خالص‌تر است و کاغذی که از آن تهیه می‌شود کیفیت بسیار بالاتری دارد. در تهیه خمیر کاغذ بالک به روش مکانیکی، چوب را آسیاب می‌کنند و با فیبر جدا شده در این جریان خمیر کاغذ به دست می‌آید. این نوع خمیرها ناخالصی بیشتری دارند و ضعیف‌تر هستند. میزان آسیب‌پذیری این نوع کاغذ بیشتر بوده و رنگ آن کمی تیره‌تر است

ویژگی‌های کاغذ بالکی

بالکی نوعی كاغذ مکانیکی فاقد پوشش برای کتاب‌هایی با سایه سفید مایل به آبی، بیشترین حجم را ارائه داده و موجب افزایش کارایی چاپ می‌شود. این مزایا موجب هرچه بهتر شدن عمل چاپ شده و در هزینه‌های پخش و توزیع به دلیل حجم کم کتاب‌ها، مقرون به صرفه خواهد بود. سایه این کاغذ یکنواخت بوده و دارای ضخامت و حجم زیاد و شفافیت مناسبی است و به خصوص برای کتاب‌های فاقد تصاویر و گرافیک رنگی، انتخابی برتر خواهد بود.

مزایای استفاده از کاغذ بالکی

استفاده از این کاغذ برای نویسنده و مخاطبان هدف مزایای زیادی دارد.

 رنگ مناسب

 این کاغذ شبیه به کاغذ دیگر چندان سفید نیست زیرا در روند تولید آن از ماده شیمیایی استفاده نمی‌شود و به دو رنگ کرم و طوسی موجود است. این رنگ‌ها برای مطالعه بهتر از کاغذهای سفید، هستند زیرا انعکاس نور از کاغذ موجب آزار چشم نمی‌شود. کاغذ بالکی به‌دلیل داشتن رنگ کرم، از خستگی چشم جلوگیری کرده و مطالعه مستمر را برای خوانندگان لذت دلپذیر می‌کند.

وزن کم

اگرچه کاغذ بالکی از کاغذ معمولی ضخیم‌تر است ولی به دلیل تخلخل زیاد بسیار سبک است و برای تولید کتاب‌های قطور یک گزینه عالی محسوب می‌شود. کتاب سبک قطعا برای در دست گرفتن و حمل بهتر است و همچنین برای ویزیتورها و متصدیان نشریات و کتاب‌ها نیز حمل این جنس کتاب‌ها ساده‌تر خواهد بود.علاوه‌بر این انعطاف‌پذیری بالاتر کتاب‌هایی که با این کاغذ تولید می‌شوند موجب شده تا کتاب به راحتی باز شود و مدت زیادی باز بماند و صفحه مورد مطالعه گم نمی‌شود.

بازیافت ساده

این کاغذ با یک جریان ساده مکانیکی از چوب درختان تولید می‌شود به همین دلیل به راحتی به محیط زیست برمی‌گردد، زیرا حاوی هیچ گونه ماده شیمیایی نیست.

مطالعه راحت:

یکی دیگر از مزایای چاپ کتاب با کاغذ بالکی، باز ماندن صفحات به هنگام مطالعه است. به این ترتیب زمانی که خواننده کتاب را روی میز رها می‌کند، صفحه کتاب بسته نمی‌شود و خواننده نگران گم شدن صفحه مورد نظر نیز نخواهد بود.

نت نویسی بهتر

امکان نوشتن نت و یادداشت در حاشیه این کتاب‌ها بسیار ساده‌تر است و بهترین توصیه برای چاپ کتاب‌های درسی هستند زیرا بدون آسیب دیدن چشم می‌توان ساعت‌ها آن را مطالعه کرد و نت‌نویسی نیز بر رویش به سهولت انجام می‌شود.

نامناسب برای کپی رایت

یکی از مهم‌ترین مزایای کاغذ بالکی برای صنعت چاپ عدم سهولت کپی‌برداری از روی این کاغذ است که بازار کپی‌های ارزان، بی‌کیفیت و غیرقانونی را خراب کرده و از نویسندگان حمایت می‌کند.

 

تایپوگرافی چیست؟

 

کاربردهای کاغذ بالکی

از این کاغذ باکیفیت برای چاپ انواع کتاب‌ها مانند؛  رمان، داستان، کتاب‌های کودک و شعر می‌توان بهره برداری کرد. همچنین به‌دلیل بافت سبک و وزن کم این نوع کاغذ برای چاپ انواع کتاب‌های دعا، ادعیه و قرآن مناسب است زیرا حمل آن آسان و راحت است.

از کاغذ بالکی می‌توان برای چاپ انواع مجله نیز استفاده نمود. البته این انتخاب باید مناسب با اهداف کتاب و مجله، میزان بودجه و تصاویر چاپ شده در آن باشد.

تفاوت کاغذ بالکی با کاغذهای دیگر

در مقایسه با یک کاغذ تحریر عادی که وزن ۷۰ گرم که ضخامتی برابر ۹۰ تا ۹۵ میکرون دارد، کاغذ بالکی ۷۰ گرمی ضخامتش بین ۱۲۶ تا ۱۴۰ میکرون بوده ولی بسیار سبک‌تر از کاغذ عادی است.

این کاغذها را در موارد دیگری مانند؛ چاپ اوراق اداری، پاکت، سررسید و تبلیغات نیز می‌توان مورد استفاده قرار داد و از آلودگی محيط زيست با کاغذهای معمولی پیشگیری کرد. علاوه‌بر این با استفاده از این کاغذها می‌توان قیمت این محصولات چاپ شده با آن را کاهش داد.

معایب کاغذ بالکی

ساختار کاغذ بالکی متخلخل و نفوذپذیر است، همین موضوع موجب می‌شود تا چاپ تصاویر روی آن‌ها با کیفیت کمتری نسبت به انواع دیگر کاغذ مانند کاغذ تحریر یا گلاسه باشد. از سوی دیگر به‌ دلیل بافت کاغذ بالکی ممکن است میزان جوهر مصرفی برای شکل دادن به یک تصویر زیبای گرافیکی بیشتر باشد، زیرا جذب جوهر در کاغذ بالکی بالاتر است.

سخن پایانی 

کاغذ با کیفیت موجب زیبایی متن، جذابیت و سبکی کتاب می‌شود. کتاب بالکی به دلیل وزن سبک، گرماژ مناسب، رنگ کرم و تولید به روند طبیعی گزینه بسیار مناسبی برای چاپ کتاب‌های درسی و مجلات است. کاغذ بالکی به عنوان یکی از راهکارهای جدید و مفید در صنعت چاپ و نشر، توجه بسیاری از ناشران و چاپخانه‌ها را به خود جلب کرده‌است. استفاده از کاغذ بالکی به کاهش هزینه‌های تولید و حمل‌ونقل انواع کتاب کمک کرده و از جمله کاغذهای قابل بازیافت است که به طبیعت باز می‌گردد.

سوالات متداول 

 

  • کاغذ بالکی چیست؟ 

 

کاغذ بالکی نوعی کاغذ است که با وزن کمتر و ضخامت بیشتر نسبت به کاغذهای معمولی تولید می‌شود. این نوع کاغذ به دلیل سبک وزن بودن، کاربردهای فراوانی در چاپ کتاب‌ها و مجلات دارد.

 

  • تفاوت کاغذ بالکی با کاغذ معمولی چیست؟

 

 اصلی‌ترین تفاوت در وزن و ضخامت است. کاغذ بالکی با وجود ضخامت بیشتر، وزن کمتری دارد.

 

  • مهم‌ترین مزایای استفاده از کاغذ بالکی چیست؟ 

 

مهم‌ترین مزایای کاغذ بالکی شامل؛ کاهش وزن نهایی محصول چاپی، مصرف کمتر مواد اولیه، امکان بازیافت بالا و صرفه‌جویی در هزینه‌های حمل‌ونقل است.

مقالات مرتبط