یکی از مرسومترین چاپهایی که در تیراژ بالا مورداستفاده قرار میگیرد؛ چاپ افست است. از این نوع چاپ برای چاپ کتاب، چاپ بروشور، چاپ کاتالوگ و ... استفاده میشود. اینگونه چاپها درروشهای مختلفی انجام میشوند. در این مقاله قصد داریم تا با کاربردها و موارد استفاده از چاپ افست، آشنایی بیشتری پیدا کنیم. چنانچه شما نیز علاقهمند به آشنایی با این نوع چاپ و موارد کاربرد آن هستید تا انتهای مقاله همراه ما باشید.
چاپ افست چیست؟
یکی از پرکاربردترین روشهای چاپ، چاپ افست بوده که در حوزههای گوناگونی همچون چاپ کتابها، مجلات و ... مورداستفاده قرار میگیرد. این نوع چاپ در زندگی روزمره ما کاربرد زیادی دارد؛ به گونهای که میتوانیم بگوییم زندگی بدون چاپ افست کاملا بی معنی و بدون لذت است.
از این نوع چاپ در تولید کتاب، چاپ روزنامهها، تبلیغات و بستهبندی محصولات و ... استفاده میشود. نام دیگر چاپ افست، لیتوگرافی است که چاپ بسیار باکیفیتی محسوب میشود. در این نوع چاپ از غلتکهای cmyk برای چاپ روی صفحات استفاده میشود.
از مزیتهای چاپ افست نسبت به چاپهای قدیمی میتوان به کیفیت بالا و قیمت بسیار پایینتر آن اشاره کرد. چاپ افست برای مواقعی که تعداد چاپ شما بالا باشد؛ بسیار مناسب خواهد بود. حداقل تعداد چاپ برای افست 1000 عدد است و اکثرا این چاپ بر روی فلز، نایلون و کاغذ و ... انجام میشود.
کاربردها و موارد استفاده از چاپ افست
یکی از مهمترین موارد کاربرد و موارد استفاده از چاپ افست در روزنامهها است. روزنامه از گذشته بخشی از زندگی مردم دنیا بوده که یکی از آشکارترین کاربرد چاپ افست است. قیمت پایین چاپ روزنامه و همچنین سرعت بالا در چاپ آن فقط از طریق چاپ افست امکانپذیر است.
از دیگر کاربردهای چاپ افست میتوان به چاپ کتاب نیز اشاره کرد که بدون کتاب قطعا زندگی بدین شکل نبود. در چاپ افست به دلیل سرعت بالا و استفاده از آن در تیراژ زیاد، برای چاپ کتاب مناسب است. اسناد و مدارک قانونی که اعتبار زیادی دارد نیز از دیگر کاربردهای چاپ افست هستند. همانطور که دیدید روی بستهبندی محصولات، نوشتههایی وجود دارد. تبلیغات و نوشتههایی که روی بستهبندی محصولات وجود دارد نیز جزء کاربرد و موارد استفاده از چاپ افست محسوب میشود.
روش کار چاپ افست
یکی از کاربردها و موارد استفاده از چاپ افست، چاپ روی پلاستیک یا پارچه است. روش کار این چاپ بدین گونه است نوشته یا عکسها روی سطح پلاستیکی توسط یک استوانه گردان، برگردانده میشوند. سپس این نوشته با فشار استوانه دیگر روی سطح موردنظر چاپ میشود.
نوشته یا طرح موردنظر روی صفحهای به نام زینک قرار میگیرد و سپس صفحه زینک در یک مواد شیمیایی مخصوصی قرار گرفته تا کاملا این مواد را به خود بگیرد. سپس این صفحه زینک به دور استوانه پیچیده میشود. طرح موردنظر بر اثر فشار بالا روی استوانه دوم قرار میگیرد و بدین گونه نوشته و طرح موردنظر بر روی کاغذ یا هرجایی دیگری چاپ میشود.
مبنای چاپ افست تقابل بین آب و مرکب است همچنین زینک های لیتوگرافی عمدتا ورقههای نازک و قابلانعطاف از جنس آلومینیوم هستند که به راحتی قوس برداشته و خم میشوند. بنابراین میتوان صفحه زینک را روی سیلندر دستگاه چاپ قرار داد. زمانی که صفحه زینک روی سیلندر مخصوص خود در دستگاه چاپ نصب شد؛ لوله استوانهای را تشکیل میدهد که نوردهای آب و مرکب بهراحتی میتوانند به سطح آن برسند.
کاربردهای مهم چاپ افست در صنعت
اطلاعات مالی برای شرکت و سازمانها برای هر صنعتی جنبه حیاتی دارد. این گزارشها شامل گزارشهای سالیانه هستند که در هر شرکتی چاپ و توزیع میشوند. چاپ این گزارشهای مهم نیز جزء کاربردهای چاپ افست به شمار میروند.
همانطور که گفتیم تبلیغات و بستهبندی در صنایع چاپی، بیشترین محصولات را به خود اختصاص میدهد و بیشترین تاثیر را در درآمدزایی دارد. تمام محصولات چاپی که در صنایع تبلیغاتی وجود دارد؛ نوعی از کاربرد چاپ افست است. محصولات تبلیغاتی شامل تراکتها، بروشور، استیکرها و ... هستند که عمدتا به روش چاپ افست تولید میشوند.
از دیگر کاربردهای چاپ افست میتوان به چاپ در سطوح مختلفی همچون پلاستیک، کاغذ یا حتی شکلات اشاره کرد. بازیهای کارتی، بازیهای روی چوب و تخته همچون شطرنج و مارپله، نقشه و چاپ روی لوحهای فشرده از نوع چاپ افست است.
مزایای استفاده از چاپ افست
به دلیل مزایای زیاد، کاربردها و موارد استفاده از چاپ افست بسیار زیاد است. ازجمله مزایای چاپ افست میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- در چاپ افست هیچگونه اثری از رد چاپ کاغذ دیده نمیشود و کیفیت بسیار بالا و تضمین شدهای دارد.
- در چاپ افست کیفیت رنگها تضمین میشود و رنگهای واقعی تحویل مشتری داده میشود.
- برخی از رنگها در چاپ افست همچون رنگ طلایی، نقرهای و فسفری قابلدسترس هستند. این نوع رنگها که با نام تجاری پنتون مشهور هستند؛ بهطور مجزا چاپ میشوند.
- چاپ افست روی بسیاری از کاغذها و پلاستیکها امکانپذیر بوده و درنهایت قیمت آن نسبت به دیگر چاپهای بیکیفیت مناسب و معقول است.
علاوه بر مزایا، چاپ افست دارای معایب اندکی نیز است که در ادامه به آن اشاره خواهیم کرد.
- چاپ افست در تیراژ پایین قیمت معقول و بهصرفهای ندارد. بنابراین در تیراژ زیر 1000 از چاپ افست استفاده نکنید.
- یکی از معایب مهم چاپ افست این است که درزمانی که فرایند چاپ شروع شد؛ امکان اصلاح رنگ وجود ندارد. همچنین زمانی که چاپ صورت گرفت؛ در صورت وجود مشکل، باید چاپ مجددا صورت گیرد و امکان اصلاح وجود ندارد.
- چاپ افست به شرایط محیطی، نیروی انسانی برای چاپ، دستگاه چاپ سالم و باکیفیت و هماهنگی لازم میان طراحی لیتوگرافی و چاپ خانه و ... نیاز دارد.
بیشتر بخوانید : چاپ دیجیتال کتاب چیست؟
انواع دستگاه چاپ افست بر اساس قطع
• دستگاه چاپ هشت ورقی با سایز 140*400 سانتیمتر
• دستگاه چاپ شش ورقی: حداکثر ۱۶۰×۱۲۰ سانتیمتر
• دستگاه چاپ پنج ورقی: حداکثر ۱۴۰×۱۰۰ سانتیمتر
• دستگاه چاپ چهار و نیم ورقی: حداکثر ۷۰×۱۰۰ سانتیمتر
• دستگاه چاپ سه ورقی: حداکثر ۹۰×۶۰ سانتیمتر
• دستگاه چاپ دو نیم ورقی : حداکثر ۷۰×۵۰ سانتیمتر
• دستگاه چاپ دو ورقی: حداکثر ۷۲×۴۵ سانتیمتر
• دستگاه چاپ یک و نیم ورقی: حداکثر ۴۵×۶۰ سانتیمتر
• دستگاه چاپ یک ورقی: حداکثر ۵۰×۳۵ سانتیمتر
• دستگاه چاپ نیم ورقی: حداکثر ۳۶×۲۲/۵ سانتیمتر